Turkisk gratäng med räkor – Karides güveç

Turkisk räkgratäng 2 port

  • 300 g frysta, skalade räkor från Coop Änglamark
  • 8 cocktailtomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 grön spetspaprika
  • 1 dl purjolök i 1×1 cm bitar
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk torkad oregano, ekologisk från Herbaria
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm chiliflingor
  • Havssalt
  • Aioli till gratinering

 Gör så här

Sätt ugnen på 225º. Skär tomaterna i fyra delar. Strimla vitlök och paprika fint. Värm oljan och fräs grönsakerna ett par minuter.Tillsätt tomatpuré och stek en minut till, då blir tomatsmaken mildare.

Häll på vinäger och kryddor. Tillsätt räkorna, jag lägger i dem direkt från frysen så blir det lite vätska i gratängen. Fräs en stund under omrörning tills räkorna precis tinat. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

Använder du nyskalade räkor så blanda dem bara med grönsaksröran utan att koka upp, så blir de inte sega.

Häll upp i gratängformar, en per person till huvudrätt och i mindre formar om du serverar den som meze eller tapas. Klicka över aioli och gratinera ca 5-10 minuter. Servera gärna med rostat bröd.

I Turkiet serveras den här gratängen traditionellt med riven ost, men den blir ännu godare med aioli. Svamp ingår oftast, då blir den ännu mer matig.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0