Österrikisk apfelstrudel

Apfelstrudel © Österreich Werbung

Ingredienser för fyra personer

 

Deg
4 dl (250 g) mjöl
1 krm salt
20 g smör eller 2 msk matolja
1,25 dl vatten
Fyllning
1 kg syrliga äpplen
1 dl strösocker
2 tsk mald kanel
1 dl russin
0,5 dl ströbröd
75 g pecannötter eller andra nötter
75 g smält smör
2 msk florsocker

Tillagning
Blanda vetemjöl, salt, vatten och smör till en smidig deg, gärna med händerna. Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplen och avlägsna kärnhusen. Skiva dem tunt. Blanda bitarna i en skål med med socker, kanel, russin, ströbröd och hackade nötter.

Prova att hälla i någon matsked rom i äppelblandningen om du vill ha en lite pikantare smak.

Kavla ut degen på en linneduk eller på en omjölad köksbänk. Kavla ut till en mycket tunn deg, cirka 40 x 45 cm.

Pensla ovansidan med smält smör. Bred ut fyllningen på den ena långsidan och rulla ihop en bit i taget till en rulle.

Pensla rullen med smör varefter du rullar ihop den. Slut ihop båda ändarna och lyft över rullen på en plåt med bakpapper. Pensla den övre delen av rullen med smör och grädda Apfelsstrudel i den nedre delen av ugnen i ca. 45-50 minuter.  Pudra florsocker över den något avsvalnade kakan.

Serveras med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

 

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0