Lammfärsspett med libanesisk grönsaksgryta

Ingredienser
Gryta
- 10 potatisar
- 2 rödlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 gula paprikor
- 2 msk olivolja
- 2 tsk grovkrossad kummin
- 2 tsk chilipulver
- 3 tomater
- 2 dl vatten
- salt och peppar
- 1 citron
Spett
- 1 vitlöksklyfta
- 500 g lammfärs
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk torkad mynta
- 1 ägg
- 2 dl matlagningsyoghurt
Till servering
- pitabröd
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala potatis, lök och vitlök. Skär potatisen och rödlöken i bitar, finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
- Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med kryddorna. Skär tomaterna i tärningar och tillsätt dem tillsammans med vatten. Koka sakta under lock ca 20 minuter. Smaksätt med salt, peppar, rivet citronskal och några droppar citronjuice.
- Spett: Skala och riv vitlöken fint. Blanda lammfärsen med vitlök, kryddor, ägg och yoghurt. Forma färsen till 8 ”korvar” (för 4 port), trä upp dem på spett.
- Lägg spetten på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen 8-10 minuter. Servera lammfärsspetten med grönsaksgryta och pitabröd.
För alla
Rätten innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja). Servera med mjölkfritt bröd.
Gör äggfri: uteslut ägget.