Kebabspett med klyftpotatis, ajvar och tatziki - Grekland

Ingredienser

8 spett

800 g blandfärs

1 modell större schalottenlök

2 stora ekologiska ägg

2-3 dl finriven parmensanost

1-2 msk sambla olek

Krydda med följande:

Salt och svartpeppar

spiskummin

gurkmeja

chilipulver

koriander

kanel

ingefära

Tatzikin:

1 gurka

2 burkar turkisk/grekisk yoghurt

1-2 vitlöksklyftor

1 tsk torkad mynta

1-2 nypor chili flingsalt

Potatisklyftor:

1 kg ekologisk potatis

olivolja

Gör så här:

Finhacka schalottenlöken, blanda allt samman, låt stå i kyl och gona till sig!! Forma till långa korvar på ca 100 g styck och trä en pinne (som legat i blöt innan).

Dela gurkan på längden och skrapa ur ”kärnorna” och riv gurkan grovt och strö över rikligt med salt på den och låt den stå och dra ur vätskan. Rör ihop turkisk yoghurt med vitlök och torkad mynta. Krama ur gurkan efter ca 20 min och lägg den i yoghurten, blanda och låt stå i kylen tills det är dax att äta.

Borsta av potatisen från grus och dela i 4 bitar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja och gojsa runt potatisen. Låt den vara i ugnen på 225° i ca 35-40 minuter, lägg potatisen längre ner i ungen, höj tempen till 250° och sätt på grill funktionen. Ta ut det varma gallret och lägg på spetten som du dragit en sträng av flytande honung på, mot gallret. vänd efter ca 5-7 minuter, dra en ny sträng med honung och grilla på det ordentligt.

Servera allt ihop med en fräsch sallad och ajvar.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0