Hembakt pizza på italienskt vis

 

 

Ingredienser

Portioner: 4

Pizzadeg

    3 dl kallt vatten

    1/3 paket jäst (1/4 paket motsvarar ca 12 g)

    2 tsk socker

    2 msk olivolja

    1 1/2 tsk salt

    7 - 7 1/2 dl vetemjöl (7 1/2 dl motsvarar ca 450 g)

    vetemjöl till utbakning

Tomatsås

    2 schalottenlökar

    1 vitlöksklyfta

    2 msk olivolja

    2 msk tomatpuré

    1 burk krossade tomater (à 400 g)

    1 tsk oregano

    1/2 tsk socker

    1/2 tsk salt

    1 krm svartpeppar

Pizzatopping

    2 mozzarella i skivor (à 125 g)

    2 paket lufttorkad skinka (à 80 g)

    1/2 påse rostade pinjenötskärnor

    basilikablad

Pesto

    1 dl ost av sveciatyp

    1 grovhackad vitlöksklyfta

    1 kruka basilika

    1/2 påse rostade pinjenötskärnor

    1/2 dl olivolja

    salt och peppar

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Deg
Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, socker, olja och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen 5–10 minuter för hand. Täck bunken med bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i kylen 12–24 timmar.

Tomatsås
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja 3–4 minuter i en kastrull.

Låt tomatpurén fräsa med mot slutet. Tillsätt krossade tomater, oregano och socker. Låt koka upp och sjud såsen på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Sätt ugnen på 250˚C.

Knåda degen lätt och kavla ut den på mjölat underlag. Lägg över på en bakpappersklädd plåt eller långpanna, ca 30 x 40 cm (för 4 port), och platta ut den ända ut i kanten på pappret (eller låt alla göra sin egen pizza).

Pensla gärna kanterna med lite olja och förgrädda pizzabottnen i mitten av ugnen 5–8 minuter så blir den extra knaprig och mindre blöt. Bred på tomatsås och fördela mozzarellan på pizzabottnen.

Grädda pizzan i mitten av ugnen 10–12 minuter, tills osten fått fin färg. Fördela skinkskivorna över pizzan. Strö över pinjekärnor och lägg på basilikablad.

Pesto

Mixa riven sveciaosten med grovhackad vitlöksklyfta, basilika (men spara några blad till garnering), rostade pinjekärnor och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Klicka peston på den nygräddade pizzan och njut.

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0