Gnocchi med salviasås - Italien
Ingredienser
800 g potatis (mjölig sort, ej färskpotatis)
8-10 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk
1 msk Olivolja
75 g smör
1 dl färsk salvia, strimlad
färskriven parmesanost att strö över portionerna
200 g lufttorkad skinka, t.ex. prosciutto
Gör så
1. Börja med att förbereda gnocchin. Koka och skala potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Pressa sedan ner dem i en skål genom en potatispress.
2. Häll den pressade potatisen och de mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Kläck ner ägget i gropen, tillsätt olivolja och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Håll arbetsytan mjölig och degen överströdd med mjöl.
3. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 1,5 cm. Skär längderna i 1,5 cm långa bitar. Rulla bitarna till små bollar. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot tänderna på en gaffel, så att de får ett randigt mönster på den ena sidan och en lätt skålning på den andra.
4. Lägg gnocchin på en mjölad bricka. Strö mjöl över gnocchin och skaka brickan försiktigt då och då så att de inte klibbar fast i varandra.
5. Koka gnocchin i ca 3 minuter i lättsaltat vatten med skvätt olja. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt den rinna av.
6. Värm smör i en stor stekpanna. Lägg i salviastrimlorna och låt dem fräsa på låg värme i 2-3 minuter.
7. Låt gnocchin rinna av i ett durkslag och häll sedan över dem i stekpannan. Rör om så att gnocchin blandas väl i salviasmöret. Servera gnocchin med några skivor prosciutto och med en skål parmesan bredvid.