Empanadas de pino - chilenska köttfärspiroger

 

Ingredienser

Deg

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 st äggula(or)

1,75 dl mjölk

3 msk matolja, inte olivolja

1 st ägg till pensling, uppvispat

Fyllning

350 gram nötfärs

2 st gul lök(ar)

2 st vitlöksklyftor

1 tsk chilipeppar, eller en färsk chili

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

0,5 tsk kumminfrön, eller malen kummin

3 msk olja

4 st ägg

10 st svarta oliver

20 st russin

salt

svartpeppar

Tillagning

Till 10 empanadas

Deg:

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.

Fyllning:

1. Koka äggen, de ska vara hådkokta.

2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut.

3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.

4. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.

5. Skär äggen i klyftor.

6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.

7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0