Bärbakelser med mandelbotten och citronkräm - Estland

Ingredienser:
Bottnar:
1 dl sötmandel
½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl (150 g)
100 g kallt smör
1 ägg
Citronkräm:
4 äggulor
3/4 dl strösocker
Finrivet skal av en stor citron
2 msk pressad citron
3 dl vispgrädde
Garnering:
Skivade jordgubbar eller andra bär.
1 dl sötmandel
½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl (150 g)
100 g kallt smör
1 ägg
Citronkräm:
4 äggulor
3/4 dl strösocker
Finrivet skal av en stor citron
2 msk pressad citron
3 dl vispgrädde
Garnering:
Skivade jordgubbar eller andra bär.
Gör så här:
Kör mandel och socker i matberedare eller mixer tills mandeln är finhackad. Tillsätt vetemjöl och smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Det går också bra att mala mandeln och arbeta ihop degen med fingrarna.
Dela degen i 18 bitar och tryck ut dem i mazarinformar. Ställ kallt i minst 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda formarna på plåt mitt i ugnen i 8–10 minuter. Förvara dem torrt.
Citronkräm:
Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saften från citronen i en kastrull. Sjud på svag värme till en tjock kräm under ständig vispning. Låt kallna. Kan förvaras i burk med lock i kylen ett par dagar. Hit kan bakelserna förberedas.
Vispa grädden och blanda den med citronkrämen. Fyll de kalla formarna med krämen och lägg på färska jordgubbar (eller annan färsk frukt).
Dela degen i 18 bitar och tryck ut dem i mazarinformar. Ställ kallt i minst 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda formarna på plåt mitt i ugnen i 8–10 minuter. Förvara dem torrt.
Citronkräm:
Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saften från citronen i en kastrull. Sjud på svag värme till en tjock kräm under ständig vispning. Låt kallna. Kan förvaras i burk med lock i kylen ett par dagar. Hit kan bakelserna förberedas.
Vispa grädden och blanda den med citronkrämen. Fyll de kalla formarna med krämen och lägg på färska jordgubbar (eller annan färsk frukt).