Fish and chips – England
Ingredienser
1 kg potatis, fast sort
600 g torskfiléer
frityrolja
salt
Panering:
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
Gör så här
1. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar och 4–5 cm långa stavar och lägg dem i kallt vatten. Låt stavarna rinna av väl före friteringen, torka dem med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 170° och fritera den skurna potatisen i omgångar, den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
2. Blanda mjöl och salt till fiskens panering, vispa upp ägget i en kopp. Arbeta först in ägget i mjölblandningen och sedan i mjölken, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem, några i taget, i ca 5 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg. Lägg dem sedan på hushållspapper att rinna av.
3. Hetta upp oljan till 200° och fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt potatisen rinna av och salta. Servera genast med fisken och vinäger.